Elmúlt pár hónapban jelentősen megváltozott az Angol és a Német Szótanító program működése (még csak az Android verzióban, de hamarosan az iPhone és a Windows verzióban is). Egy rövid összefoglalót nyújtanánk, hogy hogyan érdemes használni a programot:

A cél

Korábban az volt a cél, hogy minden szót ismertnek jelöljük és egyszer kikérdezzük. Jelenleg az a cél, hogy az ismertnek jelölés után minél többször, de legalább 3x kikérdezett legyen minden szó, mert kb. ekkor válik a passzív szókincsünk részévé, amikor már megértjük, ha halljuk. Érdemes mindig csak a "Tanulás és kikérdezés" szótanulás indító módot használni, viszont kocsiban és pl. edzésnél az autós üzemmódot.

Rendszerben kezelt tanulás és kikérdezés

Korábban külön volt választva a tanulás és a kikérdezés folyamata. Jelenleg összevontan, rendszerben kezeli a program a két folyamatot és a hozzá tartozó összes tanulási és kikérdezési módot, egyszer egyik, másszor másik módot hozza be elénk. Ez a mód a "Tanulás és kikérdezés" pont alatt érhető el. Érdemes csak ezt az egy módot használni akkor, ha van időnk a mobil előtt tanulni, de akkor, ha nincs időnk leülni és nézni az alkalmazást, akkor az Autós üzemmódot használjuk, pl. edzés vagy vezetés közben.

Korábban csak kéz nélküli módban lehetett tanulni. Jelenleg játékos módokon is, szópár kereséssel és kiválasztásos játékokkal, valamint leírva is lehet tanulni.

Tanulás szópárkeresés   Tanulás leírással


Tanulás sikerélménnyel

Korábban a kikérdezésnél a mégse ismert szavak visszakerültek a nem ismertek közé. Jelenleg nincs ilyen, azért hogy ne legyen frusztráló, hanem inkább sikerélmény legyen a tanulásban: megmarad a szó továbbra is ismertnek, nem lép tovább újabb szintre a szó, de az újra megtanítást alkalmazza a program egy-egy blokk végén, majd másnap esetleg újra felajánlja kikérdezésre.

Korábban a tanulási módban csak mi állíthattuk be ismertnek a szavakat, az ablakban a pipára kattintva. Jelenleg a "Tanulás és kikérdezés" módban, amikor nem a kikérdezés, hanem a tanulás üzemmódot adja elénk a program, akkor nem csak kipipálni lehet a szavakat, hanem az ismeretlen szavakra feldob különböző gyakorlatokat, amelyeket, ha helyesen oldunk meg, akkor bejelöli a szót ismertnek.

Tanulás szópárkeresés   Tanulás szópárkeresés


SRS - pont akkor mutassa a szót, amikor szüksége van rá az elménknek

Az új "Tanulás és kikérdezés" módban pont akkor ajánlja fel a szavakat ismétlésre és újbóli kikérdezésre, amikor az emlékezetünknek szüksége van rá, hogy felfrissüljön a memóriánk. A módszer az időközönkénti ismétlési hatáson és a felejtési görbén alapul. (Hasonlóan, mint az Anki, de kényelmesebben, jobban a nyelvtanulásra koncentrálva)

Korábban a szavaknak csak 3 szintje volt: nem ismert, ismert, 1x kikérdezett. Jelenleg lehet 2x, 3x, 4x, 5x stb. kikérdezett is lehet egy-egy szó. Cél, hogy minél több szó minél magasabb kikérdezettségi szinten legyen.

Jelenleg a szavak kikérdezettségi szintjének emeléséhez a következő feltételeknek kell megfelelni a kikérdezés módban:
- ismeretlen szónál: továbblépés, tehát ismertté válás bármikor
- ismert, de nem még kikérdezett szónál: továbblépés 1x kikérdezett szintre, csak ha min 8 óra eltelt az ismertté válás után
- 1x kikérdezett: továbblépés csak ha min 9 nap eltelt
- 2x kikérdezett: továbblépés csak ha min 20 nap eltelt
- 3x kikérdezett: továbblépés csak ha min 30 nap eltelt
- 4x kikérdezett: továbblépés csak ha min 60 nap eltelt
- 5x kikérdezett: továbblépés csak ha min 120 nap eltelt

Felejtési görbe


Beállítások, ismétlésszám változtatás

A program kikérdezi a példamondatokat is. Ha erre nincs szükségünk, hogy gyorsabban haladjunk, akkor kikérdezés közben a 3 pontos egyéb menüben az egyéb beállítások között tudjuk beállítani, hogy ne kérdezze ki a példamondatokat. Tanulás üzemmódban pedig ugyanitt tudjuk beállítani azt is, hogy hányszor ismételje a szavakat.