Tudta, hogy átlagos esetben a megtanult információknak csak kb. a 10%-a marad meg 2 hónap után?
De, ha a megtanulás után 1 nappal egyszer átismételnénk, akkor már 40-50%-a megmaradna!
Sőt, ha 1 hét után újra átismételnénk, akkor a tudás kb. 70-80%-a maradna meg 2 hónap elteltével is!

Pontosan ezt a folyamatot tartalmazza, modellezi le a Wordzie Angol, Német Szótanító és GO alkalmazásunk.

Felejtési görbe

Pont akkor ajánlja fel a szavakat a program ismétlésre, amikor az emlékezetünknek szüksége van rá, hogy felfrissüljön a memóriánk. A módszer az időközönkénti ismétlési hatáson és a felejtési görbén alapul.

Felejtési folyamat újraindítása

A felejtési görbe az emlékezetek fakulásának folyamatát ábrázolja az idő függvényében. Az emberek jellemzően a megtanult tények felét elfelejtik néhány nap vagy hét alatt, kivéve ha tudatosan és folyamatosan gyakorolják a frissen megtanult anyagot.

Az emlékek minden egyes felidézése újraindítja a felejtési folyamatot, de egyre csökkenő sebességgel. Ezért az emlékek tökéletes elsajátításához kezdetben órákon vagy napokon belül kell ismételni az anyagot, a későbbiekben pedig már havonta vagy évente is elegendő lehet.

Kikérdezés   Mondat kikérdezés

A tanulással és emlékezettel foglalkozó tudomány ezt a folyamatot angolul Spaced Repitition-nak, vagyis időközönkénti vagy időzített ismétlésnek hívja.

Időzített ismétlés előnyei

A technika elsődleges célja az, hogy a megtanult anyagot a lehető legritkábban idézzük fel, épp azelőtt, amikor ismétlés nélkül elfelejtenénk. Az ismétlések csökkentésének köszönhetően a tanulásra szánt időt sokkal hatékonyabban lehet kihasználni.

Már 1939-ben Amerikában kísérleteztek az időközönkénti ismétlésre alapuló módszerrel. Lenyűgöző módon a kísérletben részt vevő 3600 tanuló vizsgaeredményei egyértelműen bizonyították a módszer hatékonyságát.

Kiderült, hogy a tanulástól eltérően, amelynél lineáris összefüggés van a tanulással eltöltött idő és az elsajátított anyag mennyisége között, a felejtés üteme nem lineáris, hanem kezdetben gyorsabb, majd lelassul, nagyjából logaritmusos összefüggésben.

Időzített ismétlés az Angol és Német Szótanítóban

A Szótanító alkalmazásunk a Leitner-módszer tanulókártyás megoldásához hasonló, attól némileg eltér, hogy a tanulási élmény fokozódjon:
- Mind a tanulás, mind a kikérdezés folyamatát szópárkereső játékok és a leírással tanulás teszi változatossá, élvezetessé.
- Kikérdezésnél a nem ismert szavak ismertségi szintjét nem léptetjük vissza, hanem megmarad ugyanazon a szinten, de több tanulási folyamatot indítunk az adott szóval (a visszaléptetést bűntetésként élné meg, így pedig élményként).
- Szó dobozok szintjei: szavak, amelyekkel még nem találkozott; amelyekkel találkozott, de nem ismer; amelyeket ismer, de nem kérdezett ki; amelyeket 1x, 2x, 3x, stb. kikérdezett.

Tanulás szópár kereséssel:

Tanulás szópárkeresés   Tanulás szópárkeresés


Tanulás több szópár kereséssel:

Tanulás szópárkeresés

Tanulás leírással:

Tanulás leírással


Angol és a Német Szótanító programunkat a honlapunkról azonnal kipróbálhatja:

Wordzie Angol Szótanító letöltése >>

Wordzie Német Szótanító letöltése >>

Wordzie GO Szótanító és tantárgy tanító letöltése >>