Egy kis segítség az idei év sikereihez, mert az újévi fogadalmaknak van egy óriási hibájuk:


Három mankót hoztam Önnek, hogy a nyelvtanulásba se rohanjon bele hirtelen nagy lelkesedéssel úgy, hogy utána végeredményként csak szenvedjen a frusztrációtól. Mert elmaradnak a sikerek. Február végére a nagy fogadalmak elhalványulnak és sokan feladják. Talán Ön is. A cikkben szereplő tanácsokkal azonban mindezt elkerülheti.




Ahogy ütött az óra Szilveszter éjfélkor, az új év megszületése mellett még valami csírázni kezdett idén is: a komoly fogadalmak időszakának kezdete.


Indítsunk tiszta lappal.”- gondolják az emberek.

Ilyenkor biztos eszébe jut Önnek is, hogy most lenne itt az ideje ennek vagy annak (amire régóta vágyik) vagy jó lenne valami újba kezdeni, valamit tanulni.

Mert olyan jó lenne jobbnak lenni jövőre. Legalább valami kis apróságban, nem?


Biztos vagyok benne, hogy Ön is fel tud mutatni valakit a környezetében, aki a következőket mondta az első találkozásuk során:


  • Visszanyerem idén végre a régi testsúlyom.

  • Környezettudatosabb leszek és nejlonszatyor helyett biopamut szatyrokat használok, átállok a bioétkezésre.

  • Idén szakítok a folytonos napi idegeskedéssel. Ezért átírom az önéletrajzom, mert idén igenis vár rám egy új hely. "Az új évvel új kihívások és több fizetés vár rám".

  • Leszokom a dohányzásról.

  • Végre megtanulok angolul.


Ilyenkor rendszerint a szigorú diétának is kitágult gyomorral és abnormális vércukorszinttel esnek neki az emberek, ami determinálja a sikertelenséget.

Ismerős kép, amikor februárral kiürülnek az edzőtermek. És a teljes gőzzel elstartolt terveknek már csak a halovány körvonalai látszanak (feledésbe merültek).

Rengetegen csalódnak a drága diétákban, tisztítókúrákban, majd csorbul a lelkesedés.



Mi a gond az újévi fogadalmakkal?


Hasonlóan ugyanaz, mint egy erőteljes és intenzív étkezést követő drasztikus diéták kapcsán: álmok vannak csupán, majd azokhoz társuló „szerencsétlen” döntések.

Ahhoz, hogy álmaink egyszer csak mellettünk üljenek és pezsgőt bonthassunk velük, ahhoz gyakorlatiasnak kell lennünk.



Olyan cselekvési tervekkel megvalósítva:

  • Amik figyelembe veszik az adottságainkat, lehetőségeinket, szokásainkat…”kiindulási értékeinket és a tényeket”.

  • Pontosak és mérhetőek.

  • A-ból B-pontba tartanak, köztes állomásokkal, melyek rövid szakaszokra osszák a hosszú-hosszú terveinket.

  • És ami a legfontosabb: nem instant megoldást ígérnek, hanem biztos alapokra építkeznek: a szokásainkra.
    Életmódot kínálnak.



Egy egészséges és megfelelő testsúly eléréséhez sokkal nagyobb esélyünk van akkor, ha egy gondosan megtervezett és ajánlott életmódra térünk át (jó szokásokkal, tervekkel, célokkal megvalósítva).

Nos, épp így van egy új nyelv megtanulásával kapcsolatban is.

Ha egy cselekvés mindennapi rutinjává válik, akkor olyan szokása alakul, melyet automatikusan folytatni fog.




Hogyan lehetséges ebben az évben is minden nap foglalkozni egy nyelvvel?


Ez képtelenség?
Minden nap leülni tanulni 10-15-20 percet? Lehetetlen?

Mutatok néhány hasznos tanácsot, hogy könnyebb legyen elsajátítani a „nyelvtanulás szokását”.



1. A cél az, hogy minden nap foglalkozzunk az adott nyelvvel. Nem pedig az, hogy megtanuljuk a nyelvet.


Ellentmondásosnak tűnik az állításunk, de egy adott nyelvvel történő rendszeres foglalkozás - eredményes nyelvtanulási technikákkal megvalósítva - hozza magával a nyelv megtanulását is.

Azonban, ha az elsőre koncentrál, akkor csak a frusztráció marad meg, hogy „még mindig nem tart sehol.”

Mikor érem már el a célom.”

Élvezze a célhoz vezető utat is. Mert minden egyes nap közelebb kerül a céljához: egy nyelv megtanulásához.




2. Ossza fel kisebb időszakokra az évet!


Semmiképp se évben, vagy akár hónapban gondolkodjon. Inkább heti vagy napi akciótervet készítsen.

Menjen bele a részletekbe, amiket sorra ki fog pipálni- ezekre támaszkodhat majd és megkönnyíti az út során saját maga motiválását is.


Ha pl. 5 kg fogyás a cél, akkor bontsa fel fogyasztható részekre.
Le tud adni 0,5kg-t egy vagy két hét alatt?! Az máris nem akkora nagy lépés!

De mit kell ehhez tennie?
Napi 3 km-t gyalogolni? Cukor nélkül inni a kávét?



A következő héten minden nap megtanulok 10-15 új szót angolul vagy németül, aztán jöhet a következő hét.

Gondoljon csak bele a saját munkáját illetően, ha egyszerre zúdítják Önre az éves munkatervet, valószínűleg már másnap beadná a felmondását.

Heti naptárral már jóval emészthetőbbé válik a feladat.

Stratégia, akciószint. – akár csak egy akciófilmben. Csináljon step-by-step ütemtervet. Mindig a cél felé vezető következő lépést tegye meg.




3. Tervezéskor keressen olyan segédeszközöket, mankókat, amik segítik a céljai elérésében.


Nem tudok összerakni egy értelmes angol mondatot sem!”? „Nemhogy a gyermekemnek segítsek…” – talán Önnek is ismerős az alábbi sóhaj.


Sok szülő érzi azt, hogy neki is egy adag nehézségekkel megtűzdelt nyelvtanulás volt az a bizonyos időszak, amikor 3-5, akár 12 évig tanult egy nyelvet.

És sosem jutott el egy igazi áttörésig.
A szótárazás egy roppant unalmas és fárasztó tevékenység. És valószínűleg könyvből szavakat tanulni is olyan retro-érzés maradt bennünk, ami máris takarékra veszi az újévi „megtanulok angolul/megtanulok németül” lelkesedés lángját.


A „megtanuljuk majd elfelejtjük” leggyakoribb problémája, hogy az agynak nincs mihez kötnie a szavakat. Az, hogy a memóriánk tartósan megőrizze azokat, szinte esélytelen. Ugyanis nem kerülnek a hosszútávú memóriánkba.

Pedig az anyanyelvet beszélők gyakorta használják a szavakat „szópárokban” és szövegkörnyezetben, méghozzá mondatokkal együtt.

Mégis egyenként tanuljuk a szavakat?



A céljai elérésében is léteznek olyan programok és mankók, amik a heti akciótervében minden nap partnerként segítik a pozitív élmények elérésében:


A szókincsgyarapodás rögös útja is könnyű útszakasszá válhat:

  • Segítség híján nehéz nulláról összeállítani az angol vagy német mondatot. Kérdés lehet bennünk az is, hogy hogyan ejtjük őket „angolosan” vagy „németesen” és hogyan helytelen a kiejtés. Egy ügyes mankó ebben is segít, hallhatjuk a szavak kiejtését is.

  • Nemcsak szavakat tanulhat, de szóhasználatot is. Mert a mondatokban valahogy könnyebb megjegyezni az angol és német szavakat. Éppen ezért nemcsak szavakat tanulhat, de akár példamondatokat is. Azaz szövegkörnyezetben tanulhat.

  • Lesz mihez kötnie a szavakat. A szavak mondatokkal történő tanulása során rögzülnek a nyelvi minták. Amikor eszébe jut az egyik elem, húzza magával a kapcsolódó elemeket is.

  • Olyan segítsége lehet a szókincs fejlesztésében, ami a tanulás kezdetétől a tudásszintben növekedve mindvégig párhuzamosan fogja a kezét.

  • Bárhol, bármikor rendelkezésre állhat Önnek a nyelvtanulás során. És bármilyen szituációban tanulást biztosít Önnek. Nem kötődik helyiséghez, nem kell cipelni, és segédként még számon is kéri.



Az Angol és Német Szótanító épp ilyen segédeszköz. Hallgatás által igyekszik rengeteg szót belénk sulykolni, majd kikérdezni. Használható akár gyerekei angol és német házi feladatának gyors megtanulásához és kikérdezéséhez is.