Ismert tény, hogy memóriánk vizuális, tehát azokat az emlékeket, amelyekhez kép is tartozik sokkal könnyebben idézzük fel.

Vagyis gyorsabban megjegyezzük az olyan új angol/német szavakat, amelyeknek a képét is látjuk. Így az elménkben a szó írott és kiejtett formája rögtön összekapcsolódik a képpel is.

Amikor meghallunk egy angol/német szót, akkor nem kell a magyar fordítás után kutatnunk, hanem gyorsan megjelenik az elménkben a szóhoz tartozó kép. Ez gyorsabb és jobb szövegértést eredményez.

A Szótanító programban eddig is a legtöbb angol/német szóhoz tartozott kép, de nem volt muszáj figyelnünk a képre, hanem csak a szó írására és kiejtésére, így nem biztos, hogy rögzült a szóhoz tartozó kép is az elménkben. Ezért most direkt beletettünk egy olyan játékos tanulást a programba, amelynél az angol/német szó jelentését képekkel kell kitalálni.

A képfelismeréssel tanuláshoz elég a "Tanulás + kikérdezés" módban elindítani a tanulást, és a program időnként bedobja ezeket az új funkciókat is. Mindig ez a javasolt mód, de lehetőség van csak képfelismeréssel tanulni is a következő két tanulási móddal:

1. lehetőség a "Tanulás kiválasztással" játékban:


Ennél a tanulási módnál a tanulás indítása előtt a tanulási paraméterek ablakban be kell jelölni a "Képfelismerés" opciót, utána fog az előzőleg leírt módon működni a funkció.


[Kép]


Így az angol/német szó jelentését nem magyar szöveggel, hanem képekkel kell kitalálnunk. Közben halljuk a szó kiejtését, látjuk a leírását és rögzül hozzá a kép is:


[Kép]   [Kép]



2. lehetőség a "Tanulás szópár kiválasztással" játékban:


Ennél a tanulási módnál is a tanulás indítása előtt a tanulási paraméterek ablakban be kell jelölni a "Képfelismerés" opciót, utána fog az előzőleg leírt módon működni a funkció:


[Kép]


Ennél a tanulási módnál szópárokat keresünk, de az angol/német szó jelentését képekkel kell kitalálnunk. Közben szintén halljuk a szó kiejtését, látjuk a leírását és rögzül hozzá a kép is:


[Kép]   [Kép]



A "Tanulás + kikérdezés" módban ajánlott elindítani a tanulást, amely néha ezt a két tanulási módot is felhozza nekünk a többi hasznos móddal váltakozva.

A képfelismeréses funkciók egyelőre csak az Android verzióban működnek, csak az új 7.0-ás verziótól (Letöltés link). Tervben van, hogy megvalósítjuk még a saját szótár készítését külső szótárból és szabad szöveggel is. Majd ezután valósítjuk meg az összes új funkciót iPhone és Windows verzióban is. Úgyhogy még egy kis ill. nagyobb türelmet kérnénk az iPhone és Windows felhasználóinktól!