Szóban elhangzott „szövegre” éles helyzetben Ön sem tud „pause-t nyomni”, hogy kiszótárazhassa. Ez egy olyan igazság, ami az embereknek gyakorta a legnagyobb problémát jelenti a nyelvtanulásban. Hogyan lehet ezen segíteni?

Életrajzokat és történeteket olvasva olyan életutakat és igazságokat ismerhetünk meg, ami adaptálható a saját életünkbe is. Akár az angol/némettanulásba is.

Ismeri Winston Churchill egyik mondását? ... Amit sokan emlegettek már, de ez egy olyan alapigazság, ami - akárcsak az angol/német szavak is - mindig ismétlésre szorulnak:

“Attitude is a little thing that makes a big difference.”

„A hozzáállás az az apróság, amely mindent megváltoztat.” (szabad fordításban)

Szótanulás

Kevésbé ismert tény, hogy Churchill beszédhibás volt.
Így politikusként, közszereplőként különösen hátrányos helyzettel küzdött. Azonban nem érdekelte a környezete meglátása, beidegződött gondolkodásmódja. Ellenük állt.

Lehet nem is tudja, de az angolban is van egy berögződés, mely Önt is megfoszthatja a sikeres nyelvtanulástól...


Szöveget éles helyzetben Ön sem tud megállítani

Ez talán az egyik leggyakoribb problémája az embereknek, amikor meg akarják érteni az angolt.

Képzelje el, amikor angol szöveget hall a rádióban, külföldön az utcán vagy bármely szituációban. Valószínűleg Önben is az alábbi reakciók kelnek életre:

  • Meg akarja érteni ... de az első szótól az utolsóig mindent. Megeshet, ha egy ismeretlen szó is elhangzik benne, akkor egy kis blokkolás is úrrá lesz Önön.

  • Próbálja összerakni a mondatokat, és szóról-szóra lefordítani azt. Miközben e módszer során igen magas nyelvtudás szükségeltetik, hogy tökéletesre sikeredjen, és megértse a szövegeket.

Pedig van olyan módszer, amivel egy kezdő tudás is kellő önbizalmat kaphat.


Miről is van szó?

Talán sokszor érez görcsöt a gyomrában, amikor az angoltanulás témája kerül elő, mert lehet teli van számos motivációval, viszont kevés pozitív élménnyel.

Lehet Önben is felmerülnek a kérdések: miért nem tudok beszélni angolul, ha már ennyi szót ismerek, és jelentésüket is leírtam vagy százszor?

Miért blokkolok le egy szóbeli helyzetben?

Miért nem értem, ha beszélnek hozzám?

Sokszor, sok helyen olvashatta már, hogy szavakat nem érdemes önmagukban tanulni.

Angolt tanulni lehet jobb és kevésbé jobb módszerek segítségével is. Az emberek jelentős része úgy tanulja meg a szavakat, hogy kiírja a szótárból az adott szót.

Megtanulja, majd nagy eséllyel 2 hét múlva elfelejti.

Mert lóg a levegőben a dolog.

Miért lehetséges ez, vajon nem eléggé alaposan tanuljuk meg?

A „megtanuljuk majd elfelejtjük” leggyakoribb problémája, hogy az agynak nincs mihez kötnie azt. Így - habár a rövidtávú memória megbirkózik vele - a hosszútávú memória kilöki magából.

Ez a tartós tanulás rossz példája.

Amikor ennek felismerése egy adott szituációban hasít belénk, az nem épp a legkellemesebb érzés: beszélgetőpartnerünkkel szemben ülve vagy állva elkezdünk gondolkodni.

Talán Ön is. És csak gondolkodik.

Járt már így ezzel?

Több oka is lehet ennek.

A szótanulás mint mumus?

A szótanulás talán az egyik legunalmasabb és legfárasztóbb része sokak számára az angoltanulásnak.

És ha kevésbé hatékonyan történik a szótanulás, még eredménytelen is lesz.

Sokak a nagyon nehéz nyelvtanulás útjára lépve puszta szavakat tanulnak szókapcsolatok és kifejezések helyett, és a szavakból értelmes gondolatok, mondatok összerakását próbálják véghezvinni; erősen koncentrálva minden egyes szóra a hallott szövegből.

Az anyanyelvi szinten beszélő mondatokban ráadásul sok az elharapott mondat, mely még inkább nehezíti ezt.

Erre pedig nincs idő, hiszen mire ez megtörténne, már ott a következő mondat.

A némán olvasott szövegek (a hang nélkülözése) megfosztja, hogy kiejtéssel együtt tanulja meg a szókincset. Márpedig az angolban a kiejtés és a leírt szóalak (vagy akár a hangsúly) sokszor egészen különbözik egymástól.

A néma olvasás miatti sikertelenségből azonban nem szükséges odajutni, hogy "nekem nincs nyelvérzékem".

A jobb módszer ugyanis használatra kész kifejezéseket nyújt Önnek: Olyan tanulást, ami arra született, hogy a használatban segítsen. Ebben egy adott kifejezés kötődni kezd egy régebbi emlékképhez.

Hogyan érdemes angolt vagy németet tanulni tehát?


Mondatokban valahogy könnyebb megjegyezni az angol ill. német szavakat

Ugyanis van mihez kötni őket. A szavak mondatokkal történő tanulása során rögzülnek a nyelvi minták.

Sokkal könnyebben rögzülnek az egyszerű nyelvtani szerkezetek is. Nem kell azon gondolkodnia egy beszélgetés során, hogyan rakjon össze csupasz elemeiből egy angol ill. német mondatot.


Az összkép hatalma

A hallás utáni megértés még néhány kifelejtett szó esetében is megérteti a szöveg lényegét és mondanivalóját.

A szöveg témája, az összkép segít a részletek megértésében is.


A szokások uralják a napunkat, miért jó ez?

Tetszik vagy nem tetszik az embereknek, de napjaik jelentős része akkor is a szokásokból tevődik össze, ha épp nem akarják. Bármennyire is spontánok vagyunk.

Ezért a jó szokások megléte (a rossz szokások helyett) olyan változást hozhat egy napba, mely hosszútávon megőrizve valódi eredményeket és sikerélményeket hozhat.

Ebben segíthet Önnek egy olyan „jó szokás is”, mely segít könnyedén angolt/németet tanulni, és megszabadulni a kényszertől, hogy folyton kényszeríteni kelljen saját magát a tanulásra.

Jó szokások az Angol ill. Német Szótanítóval?

Jó szokásként hagyjon fel a „csak szavak” tanulásával, ismerje meg őket szóösszetételekben, mondatokban!

Vegye elő a zsebéből az angolórát (mármint az applikációt), és szókincsgyarapító perceket, amikor csak jónak látja. Tanuljon angolt/németet akár az edzőteremben, így még erről sem kell lemondania.

Ismerje meg az Angol ill. Német Szótanítót ill.. a Wordzie GO tartárgy tanítót, és tanuljon meg jól tanulni.